top of page

Is Big Data een Big Deal voor financials?


Is Big Data een hippe term of levert het daadwerkelijk toegevoegde waarde? De meningen zijn verdeeld en misschien is het niet voor elke organisatie een uitkomst om ermee te werken. Wel is het belangrijk om de verschillende aspecten van Big Data te kennen om de afweging te maken wat ermee te doen.

Wat is Big Data?

Big Data is een verzamelnaam voor alle data die verzameld wordt, of deze nu op dit moment relevant is of niet. Van elke handeling die iemand online uitvoert, wordt data verzameld. Dit kan zijn over de tijd die iemand ergens heeft doorgebracht, tot aan waar er wordt geklikt en hoe snel er een actie is uitgevoerd. Maar Big Data gaat niet alleen over online zaken, ook apparaten die handelingen uitvoeren of de acties van mensen kunnen omgezet worden in meetbare waarden. En zodra ergens data van beschikbaar is, kan deze geanalyseerd worden.

Voordelen van Big Data

Met Big Data kan alles inzichtelijk gemaakt worden. In een productieomgeving kan de efficiëntie van elk onderdeel van het proces bekeken worden zodat er sneller gestuurd kan worden op KPI’s als ‘minder fouten’ of ‘hogere productiesnelheid’. Maar ook binnen een dienstverlenende organisatie kan van alles gemeten worden. Denk aan de snelheid waarop vragen beantwoord worden op de helpdesk of intern bij verschillende afdelingen of de tijd die iemand besteedt om een klant verder te helpen. Wanneer een collega meerdere contactmomenten met een klant nodig heeft om een vraag beantwoord of een probleem opgelost te krijgen, kan het beter zijn om een andere persoon dergelijke issues te laten oppakken. Alleen op basis van data en analyses kunnen dergelijke conclusies worden getrokken.

Daarnaast kan je met Big Data en bijbehorende analyses ook commercieel interessante dingen ontdekken. Als telefoonprovider weet je bijvoorbeeld welke mensen op een bepaald moment op welke plek waren. Deze informatie is ongelofelijk waardevol voor bijvoorbeeld eigenaren van Bill Boards naast de snelweg. De provider weet waarschijnlijk beter welke advertenties voor welke doelgroep op welk moment van de dag daarop zouden moeten staan dan de verhuurder van het Bill Board zelf. Commerciële kansen dus, maar hoe ga je daarmee om?

Waarom is Big Data van belang voor een financial?

Financials en in het bijzonder controllers houden doorlopend KPI’s in de gaten die te maken hebben met de financiële gezondheid van de organisatie. Met Big Data en de toenemende mogelijkheden om processtappen te meten wordt het mogelijk om veel meer te voorkomen in plaats van te genezen. Wanneer de controller Big Data gebruikt om realtime informatie in te winnen, kunnen zaken nog bijgestuurd worden.

Controllers zullen continue moeten kijken welke verbanden er bestaan tussen (operationele) data en financiële resultaten. Niet alle KPI’s moeten meteen de prullenbak in, maar door doorlopend te zoeken naar nieuwe verbanden tussen data en resultaten kunnen zeker nieuwe en betere KPI’s worden gevonden. Het is aan de controller om hier actief naar op zoek te gaan.

Nadelen van Big Data

Naast de kansen die Big Data biedt zijn er ook de nodige struikelblokken. Big Data moet niet alleen verzameld worden, ook moeten de belangrijkste cijfers eruit gedestilleerd worden. Zonder een zorgvuldige methode om data inzichtelijk te krijgen, zie je door de bomen het bos niet meer of erger: data wordt verkeerd geïnterpreteerd, gepresenteerd en er worden beslissingen genomen op basis van deze foutieve data. Daarnaast is er altijd een privacy-issue, wat kan of mag je wel doen. Waar liggen de (ethische) grenzen van analyseren en wie heeft er allemaal toegang tot de data? Wie is eigenaar van de data? Hoe zorgt men ervoor dat de data niet bij verkeerde mensen terechtkomt?

Hoe werkt het voor jouw organisatie?

Het kan goed zijn dat je al op bepaalde vlakken gebruikt maakt van Big Data. Dit zal voornamelijk data zijn die al ruimschoots aanwezig is binnen de organisatie. Maar hoe deze kennis wordt ingezet en welke rol de controller hierbij speelt is voor elke organisatie anders. Misschien wil je juist meer Big Data incorporeren om alle aspecten van de business meetbaar te maken. Of wil je juist kijken of je KPI’s nog wel in verhouding staan tot wat je uit Big Data ziet?

Wij zien bij veel van onze opdrachtgevers deze ontwikkelingen gebeuren. Vrijwel iedereen is ermee bezig en niemand heeft alle antwoorden. Ben jij een financial die op dit vlak specifieke vragen of antwoorden heeft, neem dan eens contact met ons op. We zijn benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt!

#BigData #Analysis #Analytics

Recente Posts
Archief
Zoek op Tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page