top of page

Carrièreplanning: noodzakelijk of tijdsverspilling?


Het maken van een carrièreplanning lijkt verdacht veel op werken zelf. Het kost tijd, energie en geeft niet gegarandeerd de resultaten die je in eerste instantie voor ogen had. Maar toch hameren vele HR-managers, loopbaan-goeroes en personal coaches op het maken van deze planning als richtlijn om verder te komen in je carrière. Want: hoe wil je stappen gaan maken als je niet weet waar je heen wilt? En wat er nodig is om op je gewenste eindpunt te belanden?

Maar er zijn ook tegengeluiden. Het maken van een carrièreplanning zou niet alleen tijdrovend zijn maar in sommige gevallen zou het zelfs contraproductief werken. Wanneer je je alleen maar focust op het bereiken van het doel wat je hebt gesteld, kan je blind worden voor andere kansen en mogelijkheden. En misschien verandert je doel gaandeweg wel zonder dat jij hier invloed op kan uitoefenen.

jouNu is de hamvraag: wat werkt voor ? Het belangrijkste hierbij is om te bepalen of jouw langetermijnvisie wel past bij het huidige en toekomstige tijdsbeeld. Hoe future-proof zijn jouw plannen en ambities? En hoe vlieg je je carrièreplanning aan wanneer dat niet het geval blijkt te zijn?

Waarom een carrièreplanning niet altijd werkt

We hebben altijd geleerd dat wanneer je iets wilt bereiken, dat je duidelijk je doelen moet formuleren en een plan ontwikkelen om deze te bewerkstelligen. En dit principe is doorgevoerd in alle aspecten van ons leven, waaronder je carrière. Maar denk eens terug over hoe de wereld er tien jaar geleden uit zag. De economie kon niet beter, internet op een mobiele telefoon zag net het daglicht, de eerste tweets waren net verstuurd en als je in het bezit was van een TomTom, was je heer en meester. Als je in die tijd plannen had gemaakt voor je doelstellingen voor 2017, waren die gestoeld op nu verouderde technieken. Ga maar na: wie gebruikt er nu nog een apart apparaat om te navigeren wanneer het ook met je mobiele telefoon kan?

Nu vrijwel iedere sector in grotere of minder grote mate door technologie wordt beïnvloed en de snelheid van de ontwikkelingen alleen maar toeneemt, rijst de vraag of er überhaupt wel aan carrièreplanning gedaan kan worden en zo ja, hoe dan. Een van de stappen die je kan nemen is de technologische variant, en de bijkomende onzekerheden, niet mee te nemen in je toekomstbeeld en vooral naar jezelf te kijken: welke aspecten van bepaalde functies trekken je aan? Heb je wel of geen interesse om mensen aan te sturen? Wil je veel reizen voor je werk of juist op 1 plek? Is dat thuis of op een kantoor? Door antwoord te geven op dit soort vragen, bouw je een framework voor jouw ideale werkomgeving. En dan hoef je je niet blind te staren op functieomschrijvingen en hele specifieke voorwaarden. Tegen de tijd dat je toe bent aan het maken van deze stap, bestaat die functie misschien niet eens meer.

Wat kan je wel doen aan carrièreplanning

Wanneer je wel op een wat gestructureerdere manier over je verdere loopbaan wil nadenken kan je verschillende dingen doen. Wij zetten 4 tips uiteen die continu in de gaten gehouden moeten worden en naast elkaar kunnen worden geïmplementeerd.

  1. Maak er tijd voor vrij. Het maakt niet uit hoe lang het is of hoe vaak, maar spreek met jezelf een vast tijdstip en -duur af waarin je aandacht gaat besteden aan jouw carrièreplanning. Als je dit moeilijk te handhaven vindt, zoek je gelijkgestemden en houd je elkaar scherp in je doelen. Zo waarborg je de continuïteit.

  2. Weet wat je volgende stappen zijn. Een techniek om dit te bepalen is om je toekomstige cv te schrijven. Stel je voor dat het 2027 is, je gaat solliciteren op je droombaan en je blikt terug op de afgelopen 10 jaar. Welke functies heb je bekleed en welke opleidingen heb je afgerond? Hoe heeft elke stap, elke keuze bijgedragen tot het bouwen van je cv om je gewenste functie binnen handbereik te laten komen?

  3. Denk strategisch en niet alleen operationeel. Als jij altijd snel reageert op mailtjes en verslagen ruim binnen de deadline hebt afgerond, word je gezien als een waardevolle werknemer, maar niet echt meer dan je collega’s die hier wat langer over doen. Waarmee je jezelf echt in de kijker zet, is je mengen in grotere vraagstukken en langetermijnprojecten. Zo laat je namelijk zien dat je een verbeterpunt hebt gesignaleerd en dat je hier ook zelf mee aan de slag gaat. Op korte termijn heeft het weinig impact, maar des te meer op de lange.

  4. Werk aan je externe reputatie. Mensen die van buitenaf worden aangenomen op een functie krijgen over het algemeen meer betaald dan interne medewerkers die hier na verloop van tijd in groeien. Nu is het geen vereiste (en vaak niet eens verstandig) om altijd het geld na te streven door steeds te jobhoppen, maar het kan geen kwaad om je kenbaar te maken. Zet jezelf eens in de kijker bij concurrerende bedrijven door te bloggen of artikelen te publiceren in vakliteratuur. Zo houd je ook de mensen in je eigen organisatie scherp en laat je zien dat ze blij mogen zijn met jou aan boord.

Nu is het nadenken over de volgende stappen in je carrière en hier concrete acties aan verbinden natuurlijk nooit verkeerd. Maar, zeker in vakgebieden die relatief nieuw zijn en een grote beweeglijkheid tonen, staar je hier niet blind op. Zorg dat je je doelen continu aanscherpt en bijstuurt naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen, zowel die van jezelf als die van de buitenwereld.

Vraag je je af in hoeverre het maken van een traditionele carrièreplanning past bij jouw ambities? Of wil je juist voorkomen dat je je blindstaart op een bepaald doel? Wij helpen je graag. In een vrijblijvend persoonlijk gesprek kijken we samen naar de opties en welke richting het best past bij jou. En wie weet kunnen wij de eerste stap al voor je faciliteren bij een van onze mooie opdrachtgevers! Neem snel contact met ons op om een afspraak te maken en je carrièreplanning een boost te geven.


Recente Posts
Archief
Zoek op Tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page