top of page

Business- of financial controller. Naar welke rol ontwikkel jij jezelf?


Zo rond de kerst is het voor veel mensen tijd om na te denken over werk. Wat ben ik aan het doen, vind ik het leuk en hoe wil ik mezelf verder ontwikkelen. Dit zijn bij uitstek vragen die controllers zich stellen mede door het veranderende profiel van de rol en de doorgroeimogelijkheden die de verschillende varianten met zich meebrengen.

De functie van de controller verandert. Binnen organisaties zien we een verschuiving in behoefte, van de financial controller naar de rol van business controller. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de steeds verdere automatisering en de snelle veranderingen in de markt.

Financials willen graag mee in deze beweging en ervaren de business controller rol vaak als sexy en de financial controller rol als degelijk/old school. Terwijl zonder goede financial control rol de business control rol niet succesvol kan zijn.

Naar welke rol wil jij je ontwikkelen?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn de volgende drie verdiepingsvragen nuttig:

1. Kan en wil ik mijzelf ontwikkelen van financial controller naar business controller?

2. Wat dien ik te ontwikkelen om een goede business controller te zijn?

3. Wat heb ik nodig om een goede financial controller te blijven in een verdere geautomatiseerde omgeving?

In de praktijk worden bovenstaande vragen dagelijks gesteld. De antwoorden verschillen per persoon. Toch kunnen we de antwoorden die controllers zichzelf geven groeperen.

Een eerste groep controllers wil financial controller blijven. Zij hebben het gedragsprofiel van een financial controller en halen heel veel werkplezier uit het analyseren en rapporteren. Middels coaching en training ontwikkelen zij wel hun communicatieve vaardigheden, welke ook nodig zijn in de financial controller rol als sparringpartner van de business controller.

De twee groep controllers wil graag business controller worden, maar ervaren dat zij een bepaalde mate van extravert en dominant gedrag missen. Hierdoor kan het zijn dat zij beperkte toegevoegde waarde kunnen leveren in deze rol.

Hierin is de vraag: heb ik voldoende ontwikkelcapaciteit om naar de rol van business controller toe te groeien? Van deze groep controllers zal een deel tot de conclusie komen dat de financial controllers rol hen beter past. Deze groep kan zich vervolgens heroriënteren op de financial controller rol en welke groei zij hierin kunnen maken.

Het andere deel zal zich door middel van training en coaching verder ontwikkelen. Deze ontwikkeling is gericht om vaardigheden te ontwikkelen om de eigen kennis en kunde overtuigend naar de business toe in te zetten.

Tot slot is er een derde groep controllers die heel graag de business controller rol wil vervullen en hier ook het gedragsprofiel voor heeft. Zij benutten trainingen, coach- en feedback gesprekken vaak om hun vaardigheden als overtuigend adviseren en een kritische houding aannemen verder te ontwikkelen.Tot welke groep behoor jijzelf?

Hoe kun jij jezelf het beste ontwikkelen als controller?

Wij zien dat organisaties aan zowel de financial controller als de business controller vragen zich te ontwikkelen op het gebied van specialistische kennis en communicatieve vaardigheden. Dit is de reden dat wij van mening zijn dat controllers hun vaardigheden het best kunnen ontwikkelen in combinatie met hun kennis. Op basis van jouw praktijksituatie (inhoud en cultuur) gerichte vaardigheden ontwikkelen die je nog effectiever maken in je dagelijkse werk.

Wij adviseren je om eens voor jezelf te bepalen welke controllers rol het beste bij jou past. Dit kun je doen aan de hand van de volgende drie vragen:

  • Van welke werkzaamheden krijg ik de meeste voldoening?

  • Op welke werkzaamheden ligt bij jou nadruk?

  • Van welk type mens (introvert of extravert) krijg ik de meeste energie?

Veel succes en ontwikkeling gewenst in de controllersrol die het beste bij je past! Wij van SterlingBright geloven erin dat alle controllersrollen nodig blijven, maar dat de controller wel gevraagd wordt meer aandacht te schenken aan zijn vaardigheden om zijn kennis en kunde optimaal te blijven inzetten aan de veranderende tijdgeest en omgeving.

Bij SterlingBright zijn we dagelijks in contact met zowel Business – als Financial Controllers om met hen te praten over die dingen waar ze energie van krijgen en hun ambities te helpen realiseren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en persoonlijk gesprek.

Ben je op zoek naar training of coaching specifiek voor jou als Controller dan verwijzen we je graag door naar Erik Boon, mede-oprichter van de Effectieve Financial.

Namens ons allemaal bij SterlingBright wensen we je hele fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2017! Tot in het nieuwe jaar!!

#Ontwikkeling #BusinessControl #FinancialControl #Coaching #Development

Recente Posts
Archief
Zoek op Tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page